T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / OSMANGAZİ - Dr.Necla Yazıcıoğlu İlkokulu

Kitap Okumayı Nasıl Sevdirebiliriz?

Öğrencilerime kitap okumayı sevdirmek için, halkla ilişkiler şirketlerinin yöntemlerinden ilham alarak uyguladığım yöntemlerin işe yaradığını gördüm. Bu yöntemler sınıftaki kitap okuma deneyimine eğlence ve sürpriz katıyor, kitap okumanın günümüzdeki imajını geliştiriyor.

 

1. Özel bir “kişisel kitaplık” oluşturun.

Birkaç yıl önce yeni bir sınıfa geçtiğimde, kendi kişisel çocuk kitapları koleksiyonumu bir dolaba yerleştirdim, dolabın kapağına, “Bayan Howard’ın kişisel kitaplığı. Kitap ödünç almak için lütfen kendisine sorun” yazılı bir not yapıştırdım. Not çok büyük değildi ama öğrencilerin o kapalı dolapta hangi kitaplar olduğunu görmek istemesine yetti.

Dolaptan kitap ödünç alma talepleri yıl boyunca arttı, öğrencilerim her seferinde benimle seçtikleri kitap hakkında konuştular ya da benden tavsiye istediler. Yeni ve gizemli kitaplara erişmeye bir de böyle kişisel bir etkileşim eklenmiş oldu.

Tüyo: Kitapların sağ salim iade edilmesini sağlamak için kitabı ödünç alan öğrencinizin, kitabı elinde tutarken bir fotoğrafını çekin. Bu fotoğraflar daha sonra kimin hangi kitabı aldığını eğlenceli bir şekilde hatırlatacaktır.

2. Bazı kitapları sonraya saklayın.

Sınıftaki kitaplığınızı sene başında düzenlerken bazı kitapları ikinci dönem okunmak üzere ayırın. Bu sırada öğrencilerinizi grafik romanlar, resimlendirilmiş ansiklopediler ve  dergilerle tanıştırmayı bile düşünebilirsiniz.

Tüyo: Öğrencilerinize, daha sonra okunacak bu kitapları mutlaka tanıtın. Bunun için arka kapak yazılarını okuyabilir ya da her kitapla ilgili ayrı bir bilgi verebilirsiniz.

3. Bir yazarı sınıfınıza davet edin ya da buna benzer bir etkinlik düzenleyin.

Dördüncü sınıf öğrencilerim Raina Telgemeier’in grafik romanı “Gülümse” ve Kazu Kibuishi’nin “Muska” serisine kendilerini kaptırdıkları dönemde hoş bir deneyim yaşadık.

İki yazarın da internet üzerinden canlı yayınlanacak bir söyleşi programına katılacakları ve kitap yazma (ve resimleme) süreçlerini anlatacakları açıklandı. Bunu öğrencilerime duyurdum, programın ayrıntılarıyla yazarların kitaplarını tekrar anlattım.

Öğrencilerim hemen bir liste hazırladılar, kitapları hangi sırayla okuyacaklarını kararlaştırdılar. İnternetteki yayından çok daha önce hepsi kitapları okumuştu ama yayından sonra bile aynı kitapları ikinci ya da üçüncü kez okuyanları vardı.

Tüyo: Bir yazarı ya da edebiyat türünü tanıtmak için mutlaka canlı bir etkinlik olmasını beklemeniz gerekmez. Bir karakter kostümü yarışması düzenleyebilir, bir yazarın daha önce yayınlanmış bir söyleşisini izletebilirsiniz.

4. Sesli kitap okuma tarzınızı değiştirin.

Sınıfta sesli kitap okuma zamanınının özel olmasının tek sebebi sadece en hareketli çocukları bile sakinleştirip yatıştırması değildir. Bir adım daha ileri geçerek, sesli kitap okuma deneyimini daha da özel bir hale getirebilirsiniz: Siz kitap okurken öğrencilerinize atıştırabilecekleri bir şeyler ikram edebilir, isterlerse yere oturmalarına izin verebilir ya da yazarın kendisinin okuduğu sesli kitabın bir kısmını dinletebilirsiniz.

Bir yıl, öğrencilerim benden perdeleri kapatmamı, aynı zamanda lamba da olan küçük bir coğrafya küresinin ışığında kitap okumamı istediler. O kadar hoş bir ortam oldu ki, bütün kış bunu sürdürdük.

Tüyo: Sesli kitap okuma saatinizi hoş bir deneyime dönüştürmek için para harcamak ya da sınıfa yiyiecek bir şeyler getirmek zorunda değilsiniz. Öğrencilerinizi okul çevresinde yeşil bir alana götürmek ya da onlara sessiz bir ortam sağlamak size bir şeye mal olmayacaktır.

5. El feneri ışığında kitap okuma saatleriniz olsun.

Sessiz okuma saatlerinizi el fenerlerinin ışığıyla canlandırın.

Sınıfınınızın ışıklarını söndürün, perdeleri çekin. Öğrencileriniz yere ya da armut minderlere otursunlar. Fener ışığında kitap okumak sadece heyecan verici bir hoşluk değildir, aynı zamanda öğrencilerinizin dikkatlerini önlerindeki kitaba vermesini sağlar.

Tüyo: Çocukların sıraları ve battaniyeleri kullanarak yapacakları sığınaklar eğlenceyi daha da artırır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.10.2017 - Güncelleme: 01.03.2018 04:24 - Görüntülenme: 399
  Beğen | 10  kişi beğendi